30 december 2014

Braingym

Brain-gym is een uitgekiende serie bewegingsoefeningen die de communicatie tussen beide hersenhelften bevordert. imagesStoringen in deze communicatie kunnen de oorzaak zijn van veel leerproblemen en concentratieproblemen.

Als we iets nieuws leren maken onze hersenen nieuwe verbindingen. Door beweging worden deze verbindingen sterker en breiden zich verder uit.

In de VS is er onderzoek gedaan naar de invloed van fysiek bewegen gecombineerd met reken- en taalopdrachten. Hieruit bleek dat het een zeer goed resultaat geeft. Beweging heeft een duidelijke invloed op de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Hoe is BrainGym ontstaan?

LazyDe grondlegger van Braingym is de pedagoog Dr. Paul Dennison (California, USA). Hij deed onderzoek naar de oorzaken en oplossingen van leerproblemen en vond bijzondere relaties tussen bewegingspatronen en leerprocessen. Hij ontwikkelde vervolgens een educatie programma ook wel edu-kinesiologie genoemd. Sindsdien zijn er verschillende benamingen en methoden ontstaan voor het werken met dezelfde BrainGym-oefeningen.

Veel gebruikte oefeningen uit Braingym zijn bijvoorbeeld “de luie acht” en “de kruisloop”.

 

Certificering

braingym